Waarom stoppen we met trainen?

Daar sta je dan op het veld met je lieve pup. Je hebt je braaf aangemeld bij de puppycursus en het aangaan van de verbinding met je hond begint nu pas écht. Je pup gaat de wijde wereld in en je leert hoe je moet gaan samen werken.

De cursus duurt meestal een week of 10, je leert braaf alle basis commando’s en je krijgt een hoop informatie mee. De eerste periode is vaak de periode waarin je veel bezig bent met de zindelijkheid en het socialiseren van je pup, maar op zo’n jonge leeftijd ontstaan er nog geen echte gedragsproblemen.

Vanaf een maand of 6-7 komt de pup in de puberteit. Dit is een fase waarin je je hond op een hele andere manier zal leren kennen. In de puberteit gebeurd er van alles en dit is ook het moment wat je hond kan maken of breken. Hoe ga je er zelf mee om? Je pup zal je zeker op de proef gaan stellen. Je hebt op dit moment de cursus eigenlijk het hardst nodig.

Het is zo jammer dat de meeste hondeneigenaren stoppen na de puppycursus terwijl de vervolgcursussen eigenlijk nog véél belangrijker zijn! Als je traint bij een hondenschool of je hebt maandelijks les van een hondencoach dan kun je alle mogelijke problemen voorkomen in plaats van achteraf genezen. Het eerste levensjaar van je hond is nu eenmaal heel belangrijk, hoe meer tijd je in je hond zal investeren, hoe meer het jou uiteindelijk gaat opleveren in de relatie met je hond.

Ook als de hond volwassen is, is het belangrijk om altijd actief bezig te zijn met jullie ontwikkeling als Team. Mijn hond is bijna 5 jaar oud en ik train nog steeds dagelijks met hem. Het trainen is een ontwikkelingsproces wat door de jaren heen blijft doorlopen. Ook als de puberteit voorbij is, zul je tegen bepaalde problemen aan gaan lopen. Het is een continue proces.

Wij mensen zijn bezig met onze eigen ontwikkeling, met de ontwikkeling van onze kinderen, maar waarom dan niet met de ontwikkeling van onze honden?

Blijf ervoor gaan!