Het opvoeden van pups

Wolven die hun pups opvoeden maken daar perfecte wolven van.
Honden die hun pups opvoeden maken daar perfecte honden van.
Als wij een pup opvoeden komen we meestal in de problemen.

Pups, we zijn er allemaal dol op. Dit bovenstaande is een heel mooi gezegde, maar waarom is dat nou? Puppies hebben tegenwoordig geen ‘natuurlijke’ opvoeding die ze wel zouden krijgen als ze waren grootgebracht door andere honden. Wij verwachten van de hond dat hij onze mensen regels respecteert, regels die vaak voor de hond geen enkele betekenis hebben.

Wij mensen bepalen álles voor de hond. Wanneer ze eten, wat ze eten, wanneer ze moeten slapen, wanneer ze mogen wandelen en dan ook nog eens welke route ze moeten lopen. De hond heeft een gigantische aanpassingsvermogen gekregen. Ze hebben een will-to-please en passen zich voor ons aan onze situaties aan.

Puppies die opgroeien tussen hun soortgenoten leren geleidelijk aan om zelfcontrole te krijgen, iets dat ze hard nodig hebben als volwassen honden. Het is nu eenmaal zo dat honden over het algemeen niet meer in die situatie leven. Ze komen als pup bij ons, bij hun nieuwe ouders. Moet je nagaan wat zo’n hond meemaakt als hij voor het eerst mee naar zijn nieuwe huis gaat. Een nieuwe omgeving, weg van zijn broertjes en zusjes, zijn mama en dan ook nog nieuwe mensen ouders die meteen allerlei verwachtingen hebben. De hond moet al gauw kunnen meelopen, zitten, liggen, zindelijk zijn en dan voornamelijk ook nog héél lief zijn voor de kinderen.

De beste basis om een pup uit te laten groeien tot een goed functionerende hond is een veilige, vriendelijke en zorgzame puppytijd. Met daarbij veel geduld tijdens de puberperiode en ‘ouders’ die de hondentaal willen leren en daardoor ook weten hoe de hond zich voelt.

Iedere pup heeft stabiliteit en veiligheid nodig. Wij moeten de pup beschermen en ervoor zorgen dat de pup zelf een keuze kan maken. Wij moeten dingen aanleren door middel van vriendelijkheid, niet door middel van strenge gehoorzaamheidstrainingen of correctiemiddelen. Alleen dan verdien je echt zijn vertrouwen en zul je een relatie met de hond ontwikkelen die gebaseerd is op wederzijds respect.

Durf jij op je eigen gedrag te reflecteren rondom de opvoeding van je hond?