Groepsgedrag

Wij mensen hebben verschillende overeenkomsten met honden: we functioneren allebei in groepen waarbinnen we samen leven maar ook samen werken.

In de roedel, zijn er veel vacatures in de aanbieding. De roedelleden beschikken over eigenschappen die passen bij de rol die ze in de roedel op dat moment vervullen.

Er ontstaan een soort van sociale regels die gelden voor de hele roedel. Zo ontstaan er vriendschappen, maar er ontstaan ook rivaliteiten. Elke groep is een apart systeem met een eigen dynamiek en eigen patronen. De processen die hier gebeuren zijn erg complex, maar ook voor wij mensen erg leerzaam.

Mensen streven net als honden instinctief naar een harmonieus samenzijn met onze soortgenoten, dat maakt ons eigenlijk ook ‘roedeldieren’.

Voor een hond zijn een aantal punten van cruciaal belang in de roedel:
Status: wie heeft welke rol?
Veiligheid: wanneer voel je je veilig?
Jacht: hoe werk je samen en bereik je doelen?
Voeding: wat vervult jou?
Kwaliteitstijd: hoe geef jij vorm aan ontspanning en spel?

Bij de uitlaatservice wandelen we niet in een roedel maar in een groep. Echter heeft het wandelen in groepsverband een positief effect op de socialisatie van de hond. De hond leert het spreken van de hondentaal. Het heeft daarbij ook een positieve invloed op de opvoeding en het geeft over het algemeen zelfs een betere gehoorzaamheid in de thuissituatie.

Voor een veilig, vertrouwd, zorgeloos leven is het onmisbaar dat de hond zijn instinctieve kwaliteiten verder kan ontwikkelen en daarbij zijn eigen taal als een meester beheerst!