Kalmerende signalen

Het boek geschreven door Turid Rugaas heeft veel impact op mij gemaakt. Mijn werk bestaat voor een deel uit het observeren van de honden in mijn roedel. Nadat ik dit boek heb gelezen, ben ik heel anders naar honden gaan kijken. Ik ging in het park zitten, bij het uitlaatveld en ik ben urenlang het gedrag van honden gaan observeren. Turid Rugaas schrijft in haar boek over kalmerende signalen. In de hondenwereld zijn deze signalen ook wel bekend als ‘cut-off’ signalen. Deze signalen worden onderling door honden ingezet om bijvoorbeeld agressie te stoppen, ze worden preventief al gegeven vóórdat er iets te stoppen valt. Kalmerende signalen worden ingezet door honden….:

– Als er dreiging uitgaat van mensen of andere honden
– Om spanning of angst bij andere honden of mensen weg te nemen
– Om verbaal geweld of ander onplezier gedrag te laten op houden
– Als de hond zich niet op zijn gemak voelt
– Bij stress
– Om vriendschap te sluiten

Stel je voor je wordt wakker op de gewone maandag ochtend. De week is weer begonnen en je loopt qua tijd nu al achter op schema. Je hond is blij om je te zien, maar jij voelt je chagerijnig. Je zamelt moed bij elkaar en loopt naar de deur om aan de ochtend wandeling te beginnen. Je hond springt omhoog uit enthousiasme, met een harde stem geef je de hond een commando en laat je de hond zitten. Tijdens de wandeling trekt de hond aan de lijn om bij zijn favoriete veldje te gaan snuffelen, je geeft hem een ruk aan zijn nek. Eenmaal bij het park aangekomen komt de hond zijn állerbeste vriendje tegen, de leuke hond van de buurman! Je hebt haast en je moet weer naar huis, je roept de hond met enige irritatie naar je toe. De hond loopt met een grote boog om je heen, je denkt dat de hond dit doet om er een spelletje van te maken, dus je gaat nog harder schreeuwen.

Inmiddels weten we dus hoe de mens zich voelt op de maandag ochtend, maar de hond heeft ondertussen ook een hoop laten zien. Hij draait zijn kop weg, likt snel met zijn tong langs zijn bek, likt zijn lippen, gaapt, draait zich om of zit volkomen stil, snuffelt op de grond, kijkt van je weg en loopt langzaam met een grote boog om je heen.
Allemaal signalen, die het baasje van deze hond op de maandag ochtend gemist heeft. Deze signalen treden direct op wanneer er iets gebeurd. Honden gebruiken zulke signalen zodra er ook maar enigzins een reden is om je te kalmeren. Wanneer honden wakker zijn dan praten ze, net zoals jij en ik. Neem de tijd om jouw hond nóg beter te leren lezen, let op de kalmerende signalen die de hond aan geeft. Het heeft altijd iets te maken met jouw eigen gedrag of de situatie waar de hond zich op dat moment in bevind.

Ken jij de kalmerende signalen van jouw hond?
Ben jij je er bewust van op welke momenten jouw hond deze signalen inzet?