Hoogsensitiviteit bij honden

Golden retrievers worden vaak als ‘simpel’ en ‘lui’ weg gestempeld. Regelmatig hoor ik het: Ik wil echt een sportieve hond, geen golden retriever bijvoorbeeld. Die zijn altijd maar zo makkelijk.

Over het algemeen zijn ze heel erg zachtaardig en zijn het echte allemansvriendjes. Dat herken ik bij Bommel en Stip ook, ze zijn graag onderdeel van en willen het liefste heel de dag bij je zijn.

Vanavond was ik aan het wandelen en ik denk dan na over alles wat er die dag is gebeurd en ik kom weer even tot mijzelf. Ik ging diep nadenken over de opmerkingen die mensen tegen mij maken over dit ras.

Golden Retrievers staan juist heel erg hoog in de lijst van veel voorkomende bijtincidenten. Juist omdat mensen die ‘weinig’ kennis hebben van de hondentaal en vaak met een druk leven en veel kinderen deze honden nemen. Er wordt altijd maar verwacht dat een Golden Retriever altijd lief is, maar met verkeerde begeleiding kan dit ook enorm mis gaan (net zoals bij ieder ander ras).

Deze honden zijn super gevoelig, sensitief en dat is soms iets wat af en toe nog lastiger is om te begeleiden dan honden die bijvoorbeeld ongewenst gedrag vertonen.

Sensitiviteit is kwetsbaar, het is oprecht en het is iets waar je je als eigenaar enorm goed in moet verdiepen om je hond goed te kunnen begrijpen en hierin te begeleiden.

Deze Goldens zijn écht allemansvriendjes maar ze staan ook altijd maar ‘aan’. Altijd aan het zorgen voor de ander, altijd op mij aan het letten, altijd met elkaar bezig, altijd de kinderen aan het beschermen, altijd de roedel aan het observeren.

Inmiddels weet ik dat Bommel zich ook echt even terug moet trekken. Hij heeft een heel introvert karakter. Het blijft voor mij continue een uitdaging om hem hierin te begeleiden en te ondersteunen.

Die uitdaging is iets wat ik enorm omarm. Af en toe zit ik wel eens met mijn handen in het haar, maar stiekem ben ik zelf net zo. Deze honden hebben mij geleerd om mijn eigen hoog sensitiviteit te omarmen. Het mag er zijn.

Kun jij hoog sensitiviteit ook omarmen?