Roedelgedrag

DE ROEDEL

Wij mensen hebben verschillende overeenkomsten met honden: we functioneren allebei in groepen waarbinnen we samen leven maar ook samen werken.

In de roedel, zijn er veel vacatures in de aanbieding. De roedelleden beschikken over eigenschappen die passen bij de rol die ze in de roedel op dat moment vervullen.

Er ontstaan een soort van sociale regels die gelden voor de hele roedel. Zo ontstaan er vriendschappen, maar er ontstaan ook rivaliteiten. Elke groep is een apart systeem met een eigen dynamiek en eigen patronen. De processen die hier gebeuren zijn erg complex, maar ook voor wij mensen erg leerzaam.

Mensen streven net als honden instinctief naar een harmonieus samenzijn met onze soortgenoten, dat maakt ons eigenlijk ook ‘roedeldieren’.

Voor een hond zijn een aantal punten van cruciaal belang in de roedel:
Status: wie heeft welke rol?
Veiligheid: wanneer voel je je veilig?
Jacht: hoe werk je samen en bereik je doelen?
Voeding: wat vervult jou?
Kwaliteitstijd: hoe geef jij vorm aan ontspanning en spel?

Al kom je heel veel in aanraking met honden tijdens het wandelen in het bos, je hond zal nooit deze instinctieve kwaliteiten zo sterk ontwikkelen zoals ze dat tijdens een roedelwandeling bij de uitlaatservice doen. Tijdens het wandelen ben jij op dat moment de roedel met jouw hond. Je passeert een hond, vaak is het even kort snuffelen en kennismaken, soms nodigt de hond uit tot spel maar soms kan de hond het ook zien als dat je een indringer bent van zijn of haar roedel.

De uitlaatservice bevordert dus écht de socialisatie van de hond. De hond leert feilloos het spreken van de hondentaal. Het heeft daarbij ook een positieve invloed op de opvoeding en het geeft over het algemeen zelfs een betere gehoorzaamheid in de thuissituatie.

Voor een veilig, vertrouwd, zorgeloos leven is het onmisbaar dat de hond zijn instinctieve kwaliteiten verder kan ontwikkelen en daarbij zijn eigen taal als een meester beheerst!

Meet Bommel

MEET BOMMEL

Bommel is een Golden Retriever van 4 jaar oud en geboren op een boerderij. De eerste keer dat ik op de boerderij kwam voelde ik al meteen een fijne energie. Een aantal van de pups zouden mogelijk opgeleid worden tot hulphond. In plaats van dat ik zelf de hond heb uitgekozen, heeft de hulphondenstichting in samenwerking met de fokker Bommel aan mij gematcht. Dat was zo’n spannend moment, ik moest volledig de controle loslaten. De boerderij heeft mij niet alleen mijn lieve Bommel gegeven, maar ook een dierbare vriendschap met de fokkers en het gevoel van thuis komen op de boerderij.

Bommel en ik hebben meerdere cursussen met succes doorlopen: alle gehoorzaamheidstrainingen, actief speuren, hersenwerk en als afsluiter frisbee training. Daar ligt Bommel zijn talent en passie, het apporteren van een frisbee is voor hem echt het állerleukste wat er is!

Daarnaast is hij mijn trouwe partner tijdens de wandelingen met de uitlaatservice. Bommel heeft mij het idee en de inspiratie gegeven om Animal Care by Kelsey te starten, zonder hem in beeld had ik deze stap nooit durven nemen. Nu als co-coach heeft hij een hele andere rol erbij gekregen, een rol die hij feilloos en met veel plezier en liefde oppakt.

Bommel is gevoelig, enthousiast en een kei in het spiegelen en het aangeven van non-verbale communicatie. Hij vindt het lastig om te dealen met mensen of honden die de energie in de ruimte overheersen. Ik weet dat hij dit ervaart, dus mijn rol is om hem hiervoor te beschermen en hem hierin verder te begeleiden.

Bommel is zo’n hond met een ontzettende ‘will-to-please’. Als je iets aan hem vraagt voert hij het met opperste concentratie uit en hij gaat als maar door tot het hem lukt. In zijn leven heeft hij medisch gezien al zoveel tegenslagen gehad, maar zoals de doorzetter die hij is slaat hij zich er altijd weer doorheen.

Voor andere honden en mensen heeft Bommel een ondersteunde, begeleidende, sturende rol en ik vind dit simpelweg MAGISCH. Elke dag word ik wakker met een glimlach door hem, als we het over happy place hebben: Bommel is mijn happy place!

Let jij op de subtiele signalen van jouw hond?
Waar of wat is jouw happy place?

Wie zijn wij?

Hi, welkom!

WIE BEN IK?
– Opgeleid tot verpleegkundige
– Zelfstandig ondernemer
– Oprichter van Animal Care by Kelsey (hondenuitlaatservice en dierenverzorging aan huis)
– In opleiding tot dog assisted coach
– Eigenaar van mijn co-coach, Bommel

Met mijn hond als onvoorwaardelijke co-coach en levenspartner gaan wij samen stapje voor stapje baasjes en honden verder helpen met zijn of haar hulpvragen in de opvoeding van de hond.

Waarom kan mijn hond hierbij een ondersteunde factor zijn?
De meerwaarde van de hond is dat de hond geen verborgen agenda heeft. Honden reageren in het moment en geven eerlijke feedback. Vaak wordt het (onbewuste) gedrag of de emotie gespiegeld door de hond. Honden zijn specialisten op het gebied van non-verbale communicatie. Ze voelen feilloos aan hoe je gemoedstoestand is op dat moment en kunnen daarop reageren en anticiperen. Op een vaak speelse manier nodigen honden uit tot het maken van contact. Interacties met honden worden als bevestigend, toegankelijk en niet-veroordelend ervaren.

Ik merk zelf elke minuut van de dag hoe mijn hond feilloos op mij reageert, signalen opvangt en op een bijzondere non-verbale manier met mij communiceert.

Met mijn achtergrond als verpleegkundige (dus de behoefte om andere mensen te helpen) en mijn onvoorwaardelijke liefde en passie voor dieren, mijn kennis vanuit mijn eigen bedrijf in het lezen en begrijpen van hondentaal ga ik met veel enthousiasme dit avontuur aan.

Mijn doel is om hondentraining en het opvoeden van je hond een andere twist te geven. Dit is alleen geschikt voor mensen die echt met de billen bloot durven te gaan. Samen gaan we kijken naar jou verhaal, het verhaal van je hond en hoe we samen kunnen werken om de problemen tussen jullie op te lossen.

To be continued….

Kalmerende signalen

Het boek geschreven door Turid Rugaas heeft veel impact op mij gemaakt. Mijn werk bestaat voor een deel uit het observeren van de honden in mijn roedel. Nadat ik dit boek heb gelezen, ben ik heel anders naar honden gaan kijken. Ik ging in het park zitten, bij het uitlaatveld en ik ben urenlang het gedrag van honden gaan observeren. Turid Rugaas schrijft in haar boek over kalmerende signalen. In de hondenwereld zijn deze signalen ook wel bekend als ‘cut-off’ signalen. Deze signalen worden onderling door honden ingezet om bijvoorbeeld agressie te stoppen, ze worden preventief al gegeven vóórdat er iets te stoppen valt. Kalmerende signalen worden ingezet door honden….:

– Als er dreiging uitgaat van mensen of andere honden
– Om spanning of angst bij andere honden of mensen weg te nemen
– Om verbaal geweld of ander onplezier gedrag te laten op houden
– Als de hond zich niet op zijn gemak voelt
– Bij stress
– Om vriendschap te sluiten

Stel je voor je wordt wakker op de gewone maandag ochtend. De week is weer begonnen en je loopt qua tijd nu al achter op schema. Je hond is blij om je te zien, maar jij voelt je chagerijnig. Je zamelt moed bij elkaar en loopt naar de deur om aan de ochtend wandeling te beginnen. Je hond springt omhoog uit enthousiasme, met een harde stem geef je de hond een commando en laat je de hond zitten. Tijdens de wandeling trekt de hond aan de lijn om bij zijn favoriete veldje te gaan snuffelen, je geeft hem een ruk aan zijn nek. Eenmaal bij het park aangekomen komt de hond zijn állerbeste vriendje tegen, de leuke hond van de buurman! Je hebt haast en je moet weer naar huis, je roept de hond met enige irritatie naar je toe. De hond loopt met een grote boog om je heen, je denkt dat de hond dit doet om er een spelletje van te maken, dus je gaat nog harder schreeuwen.

Inmiddels weten we dus hoe de mens zich voelt op de maandag ochtend, maar de hond heeft ondertussen ook een hoop laten zien. Hij draait zijn kop weg, likt snel met zijn tong langs zijn bek, likt zijn lippen, gaapt, draait zich om of zit volkomen stil, snuffelt op de grond, kijkt van je weg en loopt langzaam met een grote boog om je heen.
Allemaal signalen, die het baasje van deze hond op de maandag ochtend gemist heeft. Deze signalen treden direct op wanneer er iets gebeurd. Honden gebruiken zulke signalen zodra er ook maar enigzins een reden is om je te kalmeren. Wanneer honden wakker zijn dan praten ze, net zoals jij en ik. Neem de tijd om jouw hond nóg beter te leren lezen, let op de kalmerende signalen die de hond aan geeft. Het heeft altijd iets te maken met jouw eigen gedrag of de situatie waar de hond zich op dat moment in bevind.

Ken jij de kalmerende signalen van jouw hond?
Ben jij je er bewust van op welke momenten jouw hond deze signalen inzet?

Levenslessen

De vrouw stond met haar vrolijke hond op het grasveld. Rondom haar was er van alles bezig in het park, spelend en spiegelend. Ze vroeg aan mij: Hoe doe jij dat nou?

Ze had geprobeerd om de aandacht van haar hond te krijgen, zodat ze een oefening kon uitvoeren. Deze hond had hele andere plannen en was met zijn neus aan de grond geplakt.

‘Kijk! ‘Zit’! ‘Hallo?!’ Ze had het inmiddels opgegeven en ik zag aan haar dat ze gefrustreerd werd.
Ik liep op haar af en ik vroeg aan haar: Hoe gaat het met de samenwerking?

De vrouw haalde haar schouders op. ‘Ze wil niet, ze luistert niet naar mij en ik lijk wel lucht voor haar. Dan weet ik ook niet meer wat ik moet doen’.

Ik stelde de vraag aan haar: Wat maakt je nou precies gestresst?

De vrouw dacht even na. ‘Ik wil het graag goed doen en ik wil dat zij het goed doet. Gewoon even aandacht voor mij, haar baasje. Maar ze is er helemaal niet bij en trekt haar eigen plan.’

Ik luisterde naar de vrouw waarop ik reageerde: Wat kan je hierin nou van je hond leren?

De vrouw keek even afleidend om haar heen. ‘Misschien verwacht ik wel teveel van haar. Er gebeurd hier van alles, dan raak ik zelf ook uit mijn concentratie. Misschien hoeft het ook niet meteen allemaal perfect.’

Ik glimlachte naar de vrouw: Is dat nu geen mooie les?

Welke les leer jij van jouw hond?
Wanneer mag jouw hond jouw leermeester zijn?

Het opvoeden van pups

Wolven die hun pups opvoeden maken daar perfecte wolven van.
Honden die hun pups opvoeden maken daar perfecte honden van.
Als wij een pup opvoeden komen we meestal in de problemen.

Pups, we zijn er allemaal dol op. Dit bovenstaande is een heel mooi gezegde, maar waarom is dat nou? Puppies hebben tegenwoordig geen ‘natuurlijke’ opvoeding die ze wel zouden krijgen als ze waren grootgebracht door andere honden. Wij verwachten van de hond dat hij onze mensen regels respecteert, regels die vaak voor de hond geen enkele betekenis hebben.

Wij mensen bepalen álles voor de hond. Wanneer ze eten, wat ze eten, wanneer ze moeten slapen, wanneer ze mogen wandelen en dan ook nog eens welke route ze moeten lopen. De hond heeft een gigantische aanpassingsvermogen gekregen. Ze hebben een will-to-please en passen zich voor ons aan onze situaties aan.

Puppies die opgroeien tussen hun soortgenoten leren geleidelijk aan om zelfcontrole te krijgen, iets dat ze hard nodig hebben als volwassen honden. Het is nu eenmaal zo dat honden over het algemeen niet meer in die situatie leven. Ze komen als pup bij ons, bij hun nieuwe ouders. Moet je nagaan wat zo’n hond meemaakt als hij voor het eerst mee naar zijn nieuwe huis gaat. Een nieuwe omgeving, weg van zijn broertjes en zusjes, zijn mama en dan ook nog nieuwe mensen ouders die meteen allerlei verwachtingen hebben. De hond moet al gauw kunnen meelopen, zitten, liggen, zindelijk zijn en dan voornamelijk ook nog héél lief zijn voor de kinderen.

De beste basis om een pup uit te laten groeien tot een goed functionerende hond is een veilige, vriendelijke en zorgzame puppytijd. Met daarbij veel geduld tijdens de puberperiode en ‘ouders’ die de hondentaal willen leren en daardoor ook weten hoe de hond zich voelt.

Iedere pup heeft stabiliteit en veiligheid nodig. Wij moeten de pup beschermen en ervoor zorgen dat de pup zelf een keuze kan maken. Wij moeten dingen aanleren door middel van vriendelijkheid, niet door middel van strenge gehoorzaamheidstrainingen of correctiemiddelen. Alleen dan verdien je echt zijn vertrouwen en zul je een relatie met de hond ontwikkelen die gebaseerd is op wederzijds respect.

Durf jij op je eigen gedrag te reflecteren rondom de opvoeding van je hond?